VIDEO | Sebastian Burduja, aplaudat la COP28. „S-ar putea să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem energie deloc”

Publicat: 05/12/2023, 19:28
Actualizat: 05/12/2023, 19:39

România este pregătită să joace un rol de lider în efortul global privind triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiune, pe toate palierele, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în susținerea aderării la „Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică”, în cadrul reuniunii COP28.

Ministrul Energiei a fost aplaudat de colegii săi reuniți la COP28 atunci când a prezentat argumentele în favoarea energiei verzi. Tototodată, Sebastian Burduja a reiterat apelul privind conștientizarea importanței securității energetice, cu referință la proiectul pe care în susține de la începtutul mandatului, centrala de la Tarnița – Lăpuștești.

„Astăzi (marţi n.r), în faţa a 53 de miniştri omologi din toată lumea, am avut onoarea să susţin aderarea României la «Declaraţia globală privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică». Obiectivul este triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030. Nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent. Vom avea sau nu un viitor pe această Planetă? România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.). Le-am spus astăzi colegilor miniştri reuniţi din întreaga lume despre succesele României din ultimii ani, atât prin creşterea numărului de prosumatori, cât şi prin mobilizarea mediului privat şi creşterea accelerată a producţiei de energie din surse regenerabile. Iar energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură. Şi le-am mai spus un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în ţările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generaţii”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Intervenţia sa integrală a fost postată pe reţeaua de socializare:

„Mulțumesc foarte mult și România susține cu entuziasm acestă declarație.

Cred că acest lucru nu va fi greu, va fi incredibil de greu, dar întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: „Putem să ajungem acolo suficient de repede?”.

Exemplul României arată că ceea ce ne trebuie nu este numai un parteneriat între guverne, ci între şi între cetăţeni şi sectorul privat.

Și una dintre lecţiile învăţate de România este că finanţarea prin granturi funcţionează cu adevărat.

În România, în urmă cu un an şi jumătate, aveam mai puţin de 20.000 de gospodării care aveau instalate panouri fotovoltaice.

Astăzi avem peste 100.000 de gospodării, iar capacitatea lor instalată este mai mare decât capacitatea instalată a centralei noastre nucleare.

În plus, în ceea ce priveşte companiile private, am pus la dispoziţie o finanţare de aproape două miliarde de euro, finanţare europeană şi de la bugetul naţional, iar răspunsul pieţei a fost incredibil. Ne aşteptăm să avem undeva între 6 şi 8 GW capacităţi fotovoltaice şi eoliene până în 2030 prin această finanţare.

Vreau să mai punctez pe scurt problema securităţii: S-ar putea să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem energie deloc.

Deci, în termeni de modernizare a rețelei și de echilibrare a reţelei, aş vrea să subliniez importanţa stocării, în special a stocării în hidrocentrale prin pompaj, care tinde să fie mult mai prietenoasă cu mediul decât câmpiile de baterii.

Deci acesta este un îndemn către toţi să aibă în vedere stocarea în hidrocentrale şi o modalitate pentru accelerarea acordării de autorizaţii.

Pentru că putem face acum câteva compromisuri pe plan loc pentru un singur proiect, să salvăm o întreagă planetă.

În concluzie, din punctul meu de vedere, o declarație înseamnă acțiune, nu doar cuvinte, și pe măsură ce fiecare dintre noi merge în țările natale, să nu uităm că această misiune nu este pentru alegerile viitoare, ci pentru generația următoare.”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914